Hoe gaat het praktijkexamen auto?

Het examen duurt in totaal 55 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Voor het examen

In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert:

  • de uitnodiging voor je examen
  • je identiteitsbewijs
  • of je bent geslaagd voor je theorie-examen
  • of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt; na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je

In de meeste gevallen mogen wij als rijschool meerijden tijdens het praktijkexamen. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Wij zijn dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.

2. Op het parkeerterrein

Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de auto.

3. De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming met behulp van het navigatiesysteem. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Tevens zal de examinator vragen om twee bijzondere verrichtingen te laten zien. Dit kunnen de hellingproef, omkeeropdracht (keren d.m.v. steken of halve draai), parkeeropdracht (in vak- of in fileparkeren) of de achteruit-rijopdracht (recht of in een bocht) zijn.

4. De uitslag

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.